Diana začala podnikať ako 18-ročná. Svoj biznis vybudovala na láske k zdravým sladkostiam

  • Raw koláče sa nepečú, ale pripravujú. Sú zdravšie a prevažne vegánske
  • Na Račianskom mýte vznikla pred dvomi rokmi malá prevádzka, ktorej ambasádorom je napríklad aj Branči Kováč a.k.a Vec
  • Nueva Via je dôkazom toho, že biznis sa dá vybudovať aj len z čistej lásky k sladkostiam
zdroj: @byholeckaa

Chcú naučiť ľudí voliť si zdravšiu variantu dezertu. Pripravujú koláče, ktoré sú vizuálne dokonalé. Nenápadná cukrárnička na Račianskom mýte v Bratislave spôsobí, že keď ju raz navštíviš, s radosťou sa tam budeš vracať pravidelne. Baby ťa dokonca naučia dať dokopy správny pomer surovín a „upiecť“ raw koláč. Stačí, keď sa prihlásiš na workshop a vydáš sa novou cestou. Za biznisom s názvom Nueva Via stojí Diana Samolejová.

Raw koláče a sladkosti momentálne prežívajú obrovský boom. Ten však už trvá nejaký ten rok. Nebolo pre vás riskantné vstúpiť na trh s týmito produktami? Nemáte pocit, že je už nimi Slovensko a najmä Bratislava presýtená?

Veľa ľudí momentálne považuje raw stravovanie za trend. Pre nás je to však omnoho viac. Ja osobne som prvý raw koláč vyrobila ešte v dobe, kedy som ani nevedela, že ide tento typ dezertu. Jednoducho ma len fascinovalo, ako sa dá z prírodných surovín ako je avokádo, datle alebo oriešky vytvoriť identický, dokonca chutnejší dezert.

V čase, keď som sa rozhodla podnikať s raw dezertami a chodila som po rôznych akciách, rad na štrúdľu vždy zatienil celý môj raw stánok. Preto je pre nás skôr potešením, že dnes je to už úplne inak a o moje dezerty je veľký záujem. Ľudia dokážu oceniť ich hodnotu. Aj keď konkurencia pribúda, verím, že Nueva Via je natoľko originálny koncept, že sa dokážeme od konkurencie odlíšiť.  Zároveň nám kvalita našej práce pomáha získať si priazeň stálych aj nových zákazníkov.

Ste vyštudovaná cukrárka? Ako ste sa dostali k myšlienke vytvoriť cukráreň?

Nie, nie som. K vyrábaniu raw dezertov ma priviedla predovšetkým vlastná skúsenosť. Hlavný podnet u mňa prišiel, keď som mala 16 rokov a kvôli potravinovým intoleranciám som sa rozhodla stravovať zdravšie. V obchodoch sa ale nenachádzali žiadne sladkosti, ktorých zloženie by sa dalo označiť ako kvalitné.

Preto som začala experimentovať a vytvárať vlastné, zdravé sladkosti. Začať podnikať s raw dezertami som sa rozhodla v 18 rokoch, pol roka pred koncom strednej školy. Jeden večer som prišla domov, zobudila mamu a s nadšením jej oznámila, že nejdem na vysokú školu, ale založím si vlastnú firmu a budem vyrábať najlepšie raw dezerty. Mama moje nadšenie až tak nezdieľala. Na stenu svojej detskej izby som napísala názov Nueva Via. O rok na to som otvorila prvú raw cukráreň na Račianskom mýte v Bratislave.

 Z koľkých členov pozostáva váš tím?

Momentálne máme 6-členný tím. Jednou z našich firemných hodnôt a aj mojím osobným cieľom je vytvárať pracovné prostredie, v ktorom každý robí, čo ho baví a môže sa tak prejaviť jeho potenciál. Preto jednotlivé pozície zastávajú vždy ľudia, pre ktorých je práca zároveň aj záľubou, ktorej sa predtým venovali vo voľnom čase.

Vaše koláče sú vizuálny zázrak. Ako sa tvorí ich finálny look?

Všetky naše recepty, rovnako ako aj ich dizajn, vymýšľame samy. Chceme, aby mal každý dezert štýl, pri ktorom je jasné, že ide o výrobok z dielne Nueva Via. Všetky kombinácie chutí a nápady na finálny vzhľad produktu vznikajú v našich predstavách. Keď už je finálny produkt vymyslený a hotový, máme presné postupy prípravy a zdobenia, aby boli dezerty zakaždým v top kvalite a jednotnom dizajne.

Čím je Nueva Via výnimočná?

Nueva Via pripravujeme dezerty iba z najkvalitnejších prírodných surovín, všetky bez lepku, laktózy, bieleho cukru, margarínov a umelých farbív. Pri kvalite produktu sme nekompromisní. Aj keď ustáť realitu trhu a nepoľaviť z našich zásad bolo veľmi ťažké.

zdroj: @byholeckaa

Nueva Via – v preklade „nová cesta“? Má to doslovný odkaz?

Pre väčšinu ľudí je názov trochu ťažší na zapamätanie, ale ja som s ním plne stotožnená. Nueva Via alebo teda „nová cesta” môže symbolizovať viacero pohľadov: nový spôsob prípravy koláčikov, nový postoj k strave a planéte, spoznávanie nových chutí. Pre mňa osobne je to cesta, ako prispieť malým kúskom k tomu, čoho by som chcela vo svete vidieť viac.

Stravujú sa Slováci podľa vás zdravo?

To záleží na tom, čo považujeme za zdravé. Veľmi veľa trendov sa dnes snaží ukazovať jednu jedinú zdravú a pre ich koncept tú správnu filozofiu stravovania. My si netrúfneme súdiť a hodnotiť, čo je zdravé. Naším cieľom je iba poskytnúť možnosť výberu dezertov v nadštandardnej kvalite.

Ako riešite prezentáciu a marketing? Máte krásny Instagram. V dnešnej dobe už treba myslieť aj na také kanály, akými sú práve sociálne siete. Je to pre vás náročné?

Áno, uvedomujeme si, že sociálne siete sú v dnešnej dobe úžasným nástrojom, ako sa zviditeľniť a odprezentovať svoju prácu. Aj ja sa na ten náš Instagram rada pozerám. 🙂  Určite by to bolo náročné, ak by som bola na to sama. Našťastie už tvoríme tím, ktorý pre nás rieši marketing. Konkrétne Instagram spravuje moja šikovná kolegyňa Vanessa. Samozrejme riešime aj iné oblasti online marketingu, ako je e-shop. Máme tiež úžasných ambasádorov, medzi, ktorými sú slovenskí umelci ako Supa, Filip Jančík, Branči Kováč alebo aktuálna víťazka Československej Miss Laura Longauerová.

Ako sa vám finančne darilo v minulom roku?

Minulý rok sme mali ročný nárast tržieb o 90% a tento trend u nás evidujeme aj naďalej. Uprednostňujem stabilný a postupný rast, ktorý sa negatívne neodráža na kvalite našich produktov.

zdroj: @byholeckaa

Kde všade vás okrem kamennej predajne na Račianskom mýte vieme stretnúť. Robíte aj catering na svadby? Pretože vy nie ste len cukráreň s predajom koláčov, ale aj výrobňa.

Okrem priameho predaja na našej prevádzke dodávame koláče do rôznych bratislavských kaviarní a reštaurácií, momentálne už aj do niekoľkých mimobratislavských. Robíme aj cateringy, najväčší bol zatiaľ pre firmu IBM, kde sme robili 6 000 kusov raw koláčikov. Okrem toho nás môžete nájsť aj na rôznych akciách a festivaloch.

Organizujete aj workshopy „pečenia“. Je o ne záujem? Áno. Práve kvôli tomu, že bol záujem, sme sa rozhodli organizovať aj workshopy v našej výrobni. Tie sú vždy veľkým zážitkom nielen pre účastníkov, ale aj pre nás.

Aký je váš obľúbený koláč?

Zakaždým je to iný. Až do doby, kým sa ho neprejem 🙂 Ale momentálne je nim  naša novinka Raw Kinder.

Zdroj: www.startitup.sk – Daniela Ďurišková

https://www.startitup.sk/diana-zacala-podnikat-ako-18-rocna-svoj-biznis-vybudovala-na-laske-k-zdravym-sladkostiam/?

 

Velka noc